Tüp Bebek Nedir

Gebe kalmakta sıkıntı, tıbbi terim ile infertilite, hem aile içi hem de sosyal boyutu olan ve süre uzadıkça çiftler için çoğu zaman yıpratıcı ve baş edilmesi güç olan bir durumdur. Anne ve baba adayları’nın bilmesi gerekenler ve alması gereken önlemler nelerdir? tüp bebek hakkında bilmedikleriniz neler? Prof. Dr. Hakan Yaralı anlatıyor.. Haberimizde…

Ağır olmayan kadına veya erkeğe ait gebe kalamama nedenlerinde yumurtlatma/aşılama gibi tedavi seçenekleri sonrasında, ağır bayana/erkeğe ait nedenlerde ise hemen tüp bebek uygulamalarına başvurmaktayız. Son 15–20 yılda tüp bebek uygulamalarında baş döndürücü hızla gelişmeler sağlanmış ve çiftlere yüksek gebelik oranları sunulma imkânı doğmuştur; bu gelişmelerin daha da devam edeceğini öngörmek herhalde yanlış olmayacaktır.

Ülkemizde de tüp bebek uygulamaları başarı ile uygulanmaktadır. Başarı için kişiye özgü tedavi protokolü belirlenmesi ve uygulanması, gerek var ise gerekli ön değerlendirmelerin hızlı ve etkin yapılması ve baş döndürücü hızla gelişmekte olan teknolojilerin takibi, uygun olanlarının hasta uygulamalarına dönüştürülmesi önem arz etmektedir. Özellikle araştırmacı olan anne ve baba adaylarının, günümüz internet çağında, yaptığı değerlendirmelerde merkez seçerken dikkat etmeleri gereken bazı hususlar olduğunu düşünmekteyim. Tüp Bebek Merkezi’nin gebelik oranları, daha doğrusu eve canlı bebekle gitme oranları nedir? Arzu etmediğimiz çoğul gebelik oranı nedir? Saygın bir dondurma programı var mıdır? Elbette bu soruların cevaplarını doğru olarak bulmak güç olsa da, referans olarak, transfer başına ortalama %50–55 gebe kalma, %40 eve canlı bebekle gitme, %20–25 çoğul gebelik, donma-çözme uygulamalarında da taze uygulama oranlarına yakın gebelik beklentisi olmalıdır.

kaynak: Tüp Bebek Tedavisi

Yorum bırakın